× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Jesenski Pohod po obronkih Podlipske doline

Morda le namig za vse tiste, ki se želite prvi prosti vikend v oktobru sprehoditi po spokojnih gozdnih poteh , kjer krošnje dreves prekrivajo škrlatno ognjene barve, po pokošenih travnikih, kjer le še redke trave silijo proti nebu in mimo obdelanih...

Objavljeno: 21.8.2015 13:35:31 | Tiskaj | Pošlji
Morda le namig za vse tiste, ki se želite prvi prosti vikend v oktobru  sprehoditi po spokojnih gozdnih poteh , kjer  krošnje dreves prekrivajo škrlatno ognjene barve, po pokošenih travnikih, kjer le še redke trave silijo proti nebu in mimo obdelanih njiv, ki se pripravljajo k počitku.

V sklopu prireditev ob 750 Letnici prve pisne omembe Podlipe, ki  bodo potekale  v septembru, pripravljamo novo pohodno pot, ki smo jo poimenovali Pohod po obronkih Podlipske doline. Želimo, da bi ta pot postala tradicionalna in da bi se po njej množično odpravili vsako leto na prvi vikend v oktobru.

Pot nas bo vodila od Vrhnike, čez Trojico, Devc, mimo Gradišča v Žažarju do opuščenega  rudnika v Celarjih, preko Samije do Smrečja. Spust proti Podlipi lahko izbiramo med tremi trasami, ki časovno bistveno ne odstopajo. Lahko se spustimo po strmi brežini  do Šuštarjevega grabna, lahko se odločimo za smer proti Rovtam mimo Riharjeve kmetije ali pa mimo lovske koče v Češirku  do evharističnega križa v Podlipi. Med pohodom bomo že na samem začetku prisluhnili razlagi o cerkvi na sv. Trojici, pa o posebnostih v Pajsarjevi  jami, prazgodovinskih grobiščih  na Gradišču nad  Žažarjem in deležni prelepih razgledov od Ljubljanskega barja pa vse do Posavskega pogorja, Kamniških planin, Julijskih Alp…V strmini nad Celarjem si bomo ogledali zunanjost  opuščenega rudnika železove rude in  tik ob njemu vojno obeležje,  na Samiji rastišče Blagajevega volčina, v višjem delu Smrečja bomo videli pečine pod katerimi so kovali avstroogrske kovance, Smreško cerkev in eno najstarejših kapelic, ki stoji na vodnem kalu.  Tudi ob spustu proti Podlipi bo zanimivo, pa po katerikoli poti se bomo spustili. Na primer, že ob koči v Češirku  je starodaven nasad mogočnih duglazij in rdečih bukev, med potjo pa se bomo naužili lepot ob pogledu na jesensko obarvano  Podlipsko dolino.

Krog poti je dolg dobrih 19 km in ga brez postankov prehodimo v 5 urah. Ker pa so med potjo predvidena okrepčila in ob povratku v gostilni Pri Vrtnarju še topel obrok, lahko računamo, da bo pohod trajal okrog sedem ur. Skupnega  vzpona je 788 m.  V Podlipi bo pohodnike čakal  avtobus, ki jih bo odpeljal proti  Vrhniki.



Torej, naj vas ta namig spodbudi, kako v družbi in naravi prijetno preživeti prve jesenske dni.


Zapisala:
Sonja Malovrh, avgust 2015

Slika: Panorama Podlipske doline
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!