× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Tretjič na pohodu po obronkih podlipske doline

Sveže sobotno jutro je obetalo lep dan. Sončni žarki so zlatili gozdove smreških brežin, na ravnicah se je srebrno lesketala jutranja rosa, listi pod krošnjami dreves so šelesteli in poplesavali v ritmu vetra, modro nebo ...

Objavljeno: 17.10.2017 11:52:26 | Tiskaj | Pošlji


7. oktober 2017 –  Sveže sobotno jutro je obetalo lep dan. Sončni žarki so zlatili gozdove smreških brežin, na ravnicah se je srebrno  lesketala jutranja rosa, listi pod krošnjami dreves so šelesteli in poplesavali v ritmu vetra, modro nebo pa so preletavale ptice in se oglašale. Podoba narave je bila popolna in navdihujoča. Lepšega dne si ne bi mogli izbrati za pohod.

Ob 8. uri smo se dobili pri gasilskemu domu v Podlipi (n.v. 347 m). Dolina je bila zavita v gosto belo meglo, kar pa ni odvrnilo pohodnikov, saj se nas je zbralo kar 32.

Letos smo se odločili za smer pohoda iz Podlipe proti Podpesku. Podali smo se po asfaltni cesti in se blagem klancu vzpenjali do kmetije Rihar, ki nas je pričakala v soncu. Korak smo upočasnili pri kapelicah »U Pleč« in občudovali podobo nastajajočega dne; belina megle je ostala za nami, obdajal nas je mir in jesensko obarvani gozdovi odeti z modrino neba. Po makadamski poti prekriti z listjem in kostanji smo prišli do lovske koče LD Rovte. Tu smo si ogledali nasad ameriških borovcev – duglazij in rdečo bukev. Skozi senčni gozd smo pohod nadaljevali do najstarejše kmetije Smrekarjevih, kjer so našo pozornost pritegnili lepo ohranjeni elementi stavbne arhitekture na pročelju hiše. Ob cerkvi Marijinega vnebovzetja ( n.v. 708 m) smo naredili daljši postanek in se razgledali po okolici, kjer se odpre prelep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, Ljubljansko barje, Zasavje in Notranjsko hribovje. Pri določitvi posameznih vrhov nam je bila v pomoč plošča z vrisanimi smermi gora. Preko turistično informativnih tabel smo se seznanili z zgodovinskimi podatki cerkve, Rusove kapelice ter zavarovane lipe, ki je naravni spomenik. Pot smo nadaljevali mimo znamenite romarske kapelice na kalu in se spustili do Malovrhovih, kjer hranijo etnološko zbirko predmetov, katere so nekoč domačini uporabljali pri zunanjih in obrtniških delih ter v gospodinjstvu. Ogledali smo si še stare učbenike,  zbirko kovancev ter slik in druge predmete.



Mimo rastišč Blagajevega volčina, samijskih travnikov, čez  Čemšič  smo prišli do Celarske kmetije, kjer so nam domači gostitelji pripravili tople in hladne napitke ter bogat prigrizek z dobrotami iz domače shrambe in krušne peči. 
Dobro okrepčani smo se skozi Kajndol spustili na izhodiščno mesto v Podlipi. Pot dolgo 15 km smo  vključno s postanki prehodili v 6 urah. Nekoliko utrujeni a prepričani, da se ob letu osorej zopet srečamo na pohodu po obronkih podlipske doline, smo se zadovoljni razšli.

Zapisala: Sonja Malovrh, oktober 2017

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!