× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Ali ste vedeli - Ponarejeni cesarski kovanci

Starejši domačini Smrečja še pripovedujejo zgodbo o nenavadnem posebnežu, ki je sredi 19. stol. prišel v Smrečje in ponarejal kovance tedanjega avstro ogrskega cesarstva.

Objavljeno: 12.11.2013 7:17:19 | Tiskaj | Pošlji
Starejši domačini Smrečja še pripovedujejo zgodbo o nenavadnem posebnežu, ki je sredi 19. stol. prišel v Smrečje in ponarejal kovance tedanjega avstro ogrskega cesarstva.  
Bival je v hiši, ki je stala na mestu, kjer danes stoji Bevcova domačija. Pravijo, da je bil po poklicu kovač, sicer pa velik samotar. Imel je zelo svetle, skoraj bele lase. Ko je po opravkih odhajal v Podlipo, si jih je z ruto prekrival, obenem pa tudi del obraza. Tako je ostajal skrivnosten in nepoznan. Zaradi njegove beline las, naj bi se po njem imenovala tudi sedanja kmetija pri Bevc.

Kovačnico si je postavil vzhodno od Bevca na jasi pod pečinami, ki jih tod okoli poimenujejo U Strugah. To je strm, krušljiv, skalnat teren, po katerem dostop ni možen. Tod se spretno sprehajajo le gamsi, ki že dolgo domujejo na tem območju. Pod pečinami se med velikimi skalami, ki so preraščene z mahom in prekrite z trhlimi, propadajočimi drevesi pretaka potok, ki ob neurjih bobni proti Podlipski ravnini. Soteska je za te kraje nenavadna, skrivnostna in mračna.

Za tega iznajdljivega posebneža je bil to pravi kraj, da se je lahko nemoteno lotil prepovedanega posla. Čez dan je koval, ob večerih pa s temi kovanci zahajal proti vrhnjemu delu Smrečja, kjer je bila pri Luštreku tako imenovana »plaščurnica«. Tam se je točilo na črno, dalo kupiti razne žgane napitke, radodarna dekleta pa so za denar nudila tudi nežne ljubezenske užitke.

Njegova pot se je končala, ko je nekega dne v rovtarski trgovini plačeval račun. Trgovec, ki je posumil, da kovanci niso pravi, je dal prijavo orožnikom. Ti so ugotovili, da je denar ponarejen in so možakarja zaprli, kovačnico pa porušili. Pravijo, da je v zaporu tudi umrl.

Ker je od takrat minilo že mnogo let, ostaja le še zgodba, še to malokdo pozna, sledov o kovačnici in kovancih pa ni več.  Bevcova Pepa se še spominja, da se je dalo na tej jasi, kjer je stala kovnica, nabrati lepo črno zemljo, za na grobove v vseh svetih. Sedaj pa so tudi to jaso  prerasla drevesa. Pod njo v soteski ob neurjih še vedno bobni potok, iz mogočnih skalnih pečin pa se ob preskoku gamsa  tu in tam sproži kak kamen.

Pripravila: Sonja Malovrh

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!