× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Blagoslov obnovljenega zvonika na cerkvi Marije vnebovzete v Smrečju

Petek, 15.8.2014, je bil za krajane Smrečja, podružnice župnije Šentjošt, slovesen praznični dan. Že zvečer pred praznikom in naslednje dopoldne so pritrkovalci iz zvonov smreške cerkve izvabljali melodije, ki so razlegale daleč na okrog...

Objavljeno: 25.8.2014 9:21:33 | Tiskaj | Pošlji
Petek, 15.8.2014, je bil za krajane Smrečja, podružnice župnije Šentjošt, slovesen praznični dan. Že zvečer pred praznikom in naslednje dopoldne so pritrkovalci iz zvonov smreške cerkve  izvabljali  melodije, ki so razlegale daleč na okrog in naznanjale slovesnost  žegnanja in blagoslov prenovljenega zvonika.

Obnovitvena dela na ostrešju zvonika je opravilo podjetje »Skodlarstvo - Koželj Bojan, s.p. iz Stahovice«. Že dalj časa se je kazala potreba po prenovi celotnega ostrešja, vendar so zbrana denarna sredstva zadoščala le za obnovo ostrešja na zvoniku. Sanacija del v grobem zajema obnovo strešnega ogrodja in kritine iz skodel. Le te so izdelane ročno iz macesnovega lesa, pripeljanega iz Koroških gozdov.  Vrednost del  je znašala cca 40.000,00 EUR. Denar so več let zbirali od darov krajanov in romarjev, ter ga namensko varčno hranili.

To praznično petkovo dopoldne, ko so zvonovi glasno doneli in vabili, so kljub deževnemu vremenu proti smreški cerkvi prihajali domačini Smrečja, šentjoške fare in bližnje okolice, pa tudi množice vernikov in romarjev z vrhniške, žirovske in rovtarske smeri. Nekateri z avtomobili, drugi s kolesi ali peš. Ob cesti pod cerkvijo je  slovesnost že od daleč naznanjal  visok mlaj na katerem je vihrala slovenska zastava. Tudi pred vhodom v cerkev sta bila postavljena mlaja s pozdravno tablo »Vodi, Marija, po pravi nas poti«. Napis, ki je še kako primeren za čas v katerem živimo in za vsakogar.  Mogočno proti nebu se je ponosno dvigoval zvonik s prenovljeno streho, ozaljšan z novim jabolkom, vrtečim petelinom in simbolom sonca.

V jabolko je bila  vstavljena  steklenička s podatki o šentjoški fari, izvajalcu del, vrednosti obnove, pa tudi o trenutnem političnem in cerkvenem  vodstvu, priložen pa je bil še kovanec slovenskega EUR-a. To bodo čez mnogo let z zanimanjem prebirali naslednji rodovi ob podobni prenovi.

Slovesnost  bogoslužja in blagoslov zvonika je vodil gospod Franci Petrič, arhidiakon in pisec knjig o romarskih cerkvah. Prisrčno je pozdravil zbrano množico in nagovoril  vernike in romarje: » V zidovih te cerkve se skriva vaša dobrota in velikodušnost  krščanskim vrednotam. Ostanite taki še naprej.«  Med obredom maševanja se je glasno razlegalo zborovsko in ljudsko petje. Ob koncu pa je sledila zahvala vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri prenovi in nato še darovanje za potrebe cerkve.

Po končanem bogoslužju so se udeleženci slovesnosti zadržali ob prijetnem druženju in dobrotah, ki so jih pripravile smreške gospodinje.

Zapisala: Sonja Malovrh 
Smrečje, 15.8.2014
 
(Slike in korektura teksta – Gašper Tominc)
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!