× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Drugi pohod po obronkih podlipske doline

Prvo soboto v oktobru smo se že drugič podali po obronkih podlipske doline. Tokrat pod organizacijo Športnega društva Lipa Podlipa- Smrečje. Pred TIC Vrhnika se nas je zbralo 26 pohodnikov.

Objavljeno: 10.10.2016 19:42:36 | Tiskaj | Pošlji
Prvo  soboto v oktobru smo se že drugič podali po obronkih podlipske doline. Tokrat pod organizacijo Športnega društva Lipa Podlipa- Smrečje.  Pred TIC Vrhnika se nas je zbralo 26 pohodnikov, veliko  tistih, ki so že lansko leto hodili po tej poti in nekaj novih.

Ob osmi uri smo se v spremstvu  vodnikov podali čez sv. Trojico, skozi Kote pri Ligojni, pot nadaljevali do Žažarja, Samije, in vse do najvišje točke  v Smrečju.

Med potjo nam je Damjan Debevc ob objektih kulturne dediščine  odstiral tančico zgodovinske preteklosti , slišali  smo tudi katere naravne znamenitosti si je možno v teh krajih ogledati. Na Celarski kmetiji smo naredili prvi daljši postanek in se okrepčali s pravo kmečko malico. Domači so nam skuhali čaj, pripravili narezek iz domače salame, spekli kruh, ocvirkovo potico in ponudili še slastne flancate.  Visoko nad kmetijo, na strmi brežini, so nekateri vstopili v opuščen rudnik železove rude, na Samiji  smo videli ostanke lanišnice, le malo naprej rastišče Blagajevega volčina in na  domu  Malovrhovih še muzejček kulturne dediščine. Pot smo nadaljevali po asfaltni cesti do Smrečja, si v gostilni Hribernik privoščili toplo enolončnico in nato na najvišji točki ob cerkvi prisluhnili zgodovinski razlagi o lepotah in posebnostih cerkve ter  Rusove kapelice.  Za vrnitev  v dolino smo si letos izbrali pot mimo lovske koče v Češirku, Jerebove domačije, evharističnega križa in  zaključili v jedru Podlipe, kjer je čakal avtobus in nas ob 16. uri odpeljal na Vrhniko.
To lepo jesensko soboto, smo  v osmih urah prehodili  20 km in naredili 788 m skupnega vzpona. Čeprav smo bili utrujeni, smo si ob koncu  poti zaželeli, da se v prihodnjem letu  na tem pohodu ponovno srečamo.

Zapisala: Sonja Malovrh, oktober 2016 

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!