× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Ivan Malavašič postal »častni občan« Občine Vrhnika

Ob prazniku Občine Vrhnika, je v torek, 10. maja 2016 v Cankarjevem domu na Vrhniki potekala slavnostna akademija, ki so jo proslavili s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj

Objavljeno: 24.5.2016 11:41:22 | Tiskaj | Pošlji
Ob prazniku Občine Vrhnika,  je v torek, 10. maja 2016 v Cankarjevem domu na Vrhniki potekala slavnostna akademija, ki so jo proslavili s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj.

Najvišje priznanje naziv « častni občan«  na predlog KS Podlipa-Smrečje, je za posebne zasluge na področju umetnosti, kulture in druge izjemne dosežke, ki so pomembni za razvoj in dvig ugleda Vrhnike,  podelil župan občine Vrhnika Stojan Jakin našemu krajanu Ivanu Malavašiču.


Kratka obrazložitev predloga za podelitev občinskega priznanja v letu 2016 – častni občan, Ivanu Malavašiču

Ivan Malavašič se je rodil 30. septembra 1927 na obrobju podlipske doline v Rovtah. Šolo je obiskoval v Podlipi in se leta 1950 poročil in si tu ustvaril dom in družino. Zaposlen je bil v Industrija usnja Vrhnika in prav kmalu pričel pisati in objavljati kratke zgodbe in črtice v glasilu Usnjar, kasneje tudi v Kmečkem glasu, Ognjišču in Družini. Po upokojitvi je pričel s pisanjem daljših besedil, povesti in romanov. V delih običajno opisuje preprostega  dobrosrčnega podeželskega  človeka, ki se bojuje za svoj košček kruha. Slovenskemu bralcu je poznan tudi kot izrazito hudomušen in duhovit pisatelj.

Že od mladih let se je posvečal slikarstvu. Njegove upodobitve  izražene v oljnih barvah, pogosto prikazujejo podobe domačega kraja, tihožitja, uveljavil  pa se je tudi kot portretist. Naslikal je več naslovnic za svoja knjižna dela. Slike je na ogled postavil na več skupinskih in samostojnih razstavah.
Mnoge od njih krasijo stene vrhniških domov in ustanov, pot pa so našle tudi po vsej Sloveniji in izven njenih meja, celo v Ameriki in Avstraliji.

Napisal je mnogo pesmi, ki so izšle v več pesmaricah. Nekatere so uglasbili znani narodnozabavni ansambli in so celo ponarodele. Poleg pisanja in slikanja mu je v veliko veselje pritrkavanje. Melodije zvonov mu na obraz vedno izvabijo zadovoljstvo. Znanje pritrkavanja je širil med mladimi in za to umetniško zvrst napisal celo priročnik. Preizkusil se je tudi kot pisec iger, sodeloval v dramskih skupinah in pevskih zborih. Še vedno vodi cerkveni pevski zbor v Podlipi, kjer je tudi organist v domači cerkvi. 

Njegova literarna dediščina je obilna. Napisal je okrog 120 romanov in povesti, okrog 130 črtic in več kot 1800 pesmi. V času svojega ustvarjanja je prejel številna priznanja. 
Ivan Malavašič je od leta 1998 član Društva slovenskih pisateljev in mladinski pisatelj. Zaradi bogatega in raznolikega ustvarjanja že dolga leta uživa sloves vsestranskega slovenskega umetnika. Kljub visoki starosti še vedno izžareva vero v lepši jutri in ljubezen do slovenske besede. Zaradi bogate literarne dediščine bo za vedno vpisan v zgodovino uspešnih slovenskih piscev povesti in romanov, ki so s svojim delom ne le razvedrili bralca, pač pa prispevali k ohranjanju ljudskih izročil.


Predlog pripravila: Sonja Malovrh, februar 2016 

Povezani dokumenti
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!