× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Kamišibaj v Podlipi

V ponedeljek, 16. novembra 2015 je pravljična urica v Podlipi potekala nekoliko drugače. Poleg otrok smo zraven povabili še starše, babice in dedke ter seveda bratce in sestrice.

Objavljeno: 3.12.2015 10:30:46 | Tiskaj | Pošlji
V ponedeljek, 16. novembra 2015 je pravljična urica v Podlipi potekala nekoliko drugače. Poleg otrok smo zraven povabili še starše, babice in dedke ter seveda bratce in sestrice. Namesto pravljičarke Sonje nam je večer popestril priznani lutkar in pravljičar Boris Kononenko. Najprej je otroke naučil pesmico o Miklavžu, potem pa je vsem zbranim predstavil japonski način pripovedovanja pravljic – kamišibaj; to v dobesednem prevodu pomeni »papirnato gledališče«.  Kamišibaj je zdaj razširjen že po vsem svetu, pri nas pa je še razmeroma nepoznan. Gre za nekakšno leseno škatlo, ki se s sprednje strani odpre. V njej so v pravilnem vrstnem redu vstavljeni listi, na katerih so ilustracije pravljice, ki jo pravljičar pripoveduje. Pravljico mora poznati na pamet, liste potem postopno odstranjuje, tako kot ponavadi obračamo strani v knjigi. Na ta način so otroci prisluhnili pravljici o medvedku in zvezdici. 

Gospodu Borisu Kononenku se najlepše zahvaljujemo za zares zanimiv pravljični večer. Glede na navdušene odzive otrok pa upamo, da je vsaj koga navdušil, da se bo doma z očkovo pomočjo lotil izdelave kamišibaja in nam ga morda predstavil v kateri od naslednjih pravljičnih uric.

Barbara Kuzmič
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!