× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Miklavž obiskal Podlipsko dolino

Spreminjanje navad in sodobni način življenja vse bolj potiska v pozabo stare ljudske običaje. K sreči se te spremembe na podeželju dogajajo precej počasneje kot v urbanem okolju in temu gre zahvala posameznikom.

Objavljeno: 11.12.2011 21:32:17 | Tiskaj | Pošlji

V ponedeljek 5.decembra smo se lahko krajani KS Podlipa-Smrečje na lastne oči prepričali, da bodo šli stari običaji v naši dolini stežka v pozabo. Zasluga gre peščici zanesenjakov, ki vsako leto okoli sebe zberejo otroke in z skupaj z njimi pripravijo program, ki predstavlja uvod v prihod Miklavža. Ta je po starem ljudskem izročilu znan po svoji darežljivosti, ki otroke v začetku Decembra obdaruje s skromnimi darili. Izročilo pravi, da je bil Miklavž, ki prvotno nosi ime Nikolaj, sin premožnih staršev, ki je vse svoje bogatstvo razdal ubogim, zato že od nekdaj velja za radodarnega svetnika. Miklavž pridne otroke obdaruje na svoj godovni dan in sicer v noči iz 5 na 6 december.

Redni spremljevalci Miklavža so tudi hudiči, kateri k sebi vzamejo poredne otroke, katerih pa v Podlipski dolini ni. Tako je Miklavž tudi tokrat obdaroval vse otroke med 2 in 6 letom, ki so se lahko pogovorili s svetim možem in direktno iz njegovih rok prejeli darila. Za nekaj otroškega joka so poskrbeli nejevoljni hudiči, ki so s svojo strašljivo pojavo med navzočimi vlivali strah in trepet, vendar otrokom niso mogli storiti žalega.

Kot smo že omenili so za prijeten uvod v večer poskrbeli otroci s simpatično igrico, ki je postregla s preprosto zgodbo o dobrem in zlem, katero so popestili s petjem. 

Povzetek dogajanja smo strnili tudi v Foto-galeriji.
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!