× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Obnova ostrešja na zvoniku cerkve v Smrečju

Na smreški cerkvi se že dalj časa kaže potreba po prenovi celotnega ostrešja. Opečna kritina je slaba, prav tako tudi lesene skodle na zvoniku. Na severni strani ostrešja se po kritini razrašča mah

Objavljeno: 19.5.2014 9:24:13 | Tiskaj | Pošlji
Na smreški cerkvi se že dalj časa kaže potreba po prenovi celotnega ostrešja. Opečna kritina je slaba, prav tako tudi lesene skodle na zvoniku. Na severni strani ostrešja se po kritini razrašča mah. Dodatno poslabšanje povzroča še mogočna lipa, ki svoje veje steguje nad ostrešjem. Ker pa je ta lipa naravna znamenitost in spada v dendrološki naravni spomenik ter ima za naš kraj še simbolno vrednost, se je ne sme odstraniti.

Sredstva za obnovo ostrešja so se pri cerkvenih obredih že več let zbirala od darov faranov in romarjev in se skrbno in varčno hranila. Za pomoč pri kritju stroškov so zaprosili domačine, da bi s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi pripomogli k sanaciji. Investicijo so prijavili tudi na občinski razpis za sofinanciranje obnove sakralnih spomenikov v Občini Vrhnika, a na odgovor komisije še čakajo. Priporočajo pa se tudi vsem drugim, ki bi bili kakorkoli pripravljeni prispevati za kritje stroškov prepotrebne obnove.

Ker do sedaj zbrana sredstva ne zadoščajo za obnovo celotnega ostrešja in zvonika, so se smreški ključarji na posvetu s krajani Smrečja in v soglasju z župnikom šentjoške fare Andrejem Severjem dogovorili, da bi se v letošnjem letu izvedla obnovitvena dela le na ostrešju zvonika, za kar bi potrebovali cca 40.000 EUR. 
Za prenovo ostrešja so se dogovorili s podjetjem » Skodlarstvo - Koželj Bojan s.p. iz Stahovice – Mojster domače obrti«. Le ti so v letošnjem letu  konec januarja okrog zvonika že pričeli postavljati gradbeni oder, vendar je ledena ujma v začetku februarja delo zaustavila, saj je obstoječo jekleno konstrukcijo odra odela z ledeno prevleko.

Ko so se vremenske razmere umirile, so delo nadaljevali s postavitvijo odra in pričeli z odkrivanjem ostrešja zvonika. Pokazalo se je kako potrebno je opraviti to sanacijo, saj so bile skodle na posameznih mestih povsem dotrajane in tudi v notranjost je že začelo  zamakati. Nič čudnega, vsem vremenskim pogojem so botrovale dobrih 46 let.

Tudi sedanja kritina bo iz macesnovih skodel, ki jih ročno izdeluje obrtniško podjetje Koželj. Macesnov les pripeljejo iz koroških gozdov, ta je namreč zaradi počasne rasti najprimernejši za tovrstne kritine.   
Dela bodo potekala še vse poletje in se predvidoma zaključila koncem julija, torej pred žegnanjem na praznik Marijinega Vnebovzetja, to je 15. avgusta, ko naj bi bil blagoslov ob zaključku del.

Prenove ostalega  ostrešja se bodo lotili, čim bo zagotovljenih dovolj finančnih sredstev.


Zapisala: Sonja Malovrh, maj 2014

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!