× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Obnovljena Rusova kapelico v Smrečju

V Smrečju v bližini cerkve sv. Marije Vnebovzete, stoji kapelica, ki datira v 19. stoletje, kar je razvidno iz odkrite freske z letnico 1868.

Objavljeno: 20.1.2013 17:44:20 | Tiskaj | Pošlji


V Smrečju v bližini cerkve sv. Marije Vnebovzetje, stoji kapelica, ki datira v 19. stoletje, kar je razvidno iz odkrite freske z letnico 1868. Posebnost kapelice je, da je postavljena nad kalom – izvirom, ob nekdanji romarski poti do cerkve.  Kapelica je enota kulturne dediščine, ki je od leta 2009 vpisana v Registru nepremične kulturne dediščine na Ministrstvu za kulturo, za katero velja varstveni režim za stavbno – sakralno dediščino. 

Ker je bila kapelica v izredno slabem stanju, je bilo nujno opraviti obnovitvena dela, ki so zajemala ojačitev temeljev, obnovo ostrešja in kritine, restavratorska dela z odkrivanjem poslikav in sanacijo razpok z mikroinjiciranjem. 

Gradbena dela, ostrešje in kritino je opravil obrtnik zidarstva Ivan Sečnik, konservatorsko restavratorska dela pa Ursula Osojnik. Dela so potekala pod nadzorom zgodovinarke in etnologinje ter konservatorske svetovalke gospe Mojce Arh Kos.

Finančna sredstva za obnovo so prispevali občina Vrhnika, KS Podlipa-Smrečje in fara Šentjošt – podružnica Smrečje. K zunanji ureditvi okolice kapelice so prostovoljno pristopili domačini, Komunalno podjetje Vrhnika pa je vgradilo dodatno zaščito na cestni ograji proti onesnaženju objekta ob pluženju in posipanju.

Iskreno se zahvaljujemo vsem izvajalcem in pokroviteljem, ki so prispevali k obnovi in zunanji ureditvi kapelice.

Sonja Malovrh za KS Podlipa – Smrečje 

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!