× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Otvoritev obnovljene krajevne ceste v Smrečju

V nedeljo 10.5.2015 je bila v Smrečju slovesnost ob otvoritvi in blagoslovu obnovljene ceste, ki poteka od glavne ceste iz smeri Vrhnika – Žiri, in se v vrhnjem delu Smrečja pri Marijini kapeli odcepi levo proti Bevcu in Vidmarju

Objavljeno: 12.5.2015 14:58:06 | Tiskaj | Pošlji
V nedeljo 10.5.2015 je bila v Smrečju slovesnost ob otvoritvi in blagoslovu obnovljene ceste, ki poteka  od glavne ceste iz smeri Vrhnika – Žiri, in se  v vrhnjem delu Smrečja pri Marijini kapeli odcepi levo proti Bevcu in Vidmarju.  Cesta je dolga 600m, speljana po zahtevnem terenu in prečka več manjših hudourniških potokov. Vrednost investicije je znašala 63.830,16 EUR. KS Podlipa –Smrečje je prispevala  28.000,00 EUR,  dobrih 19.000,00 EUR pa občina Vrhnika. Preostali del v višini 17.000,00 EUR, kar predstavlja 26% celotne vrednosti investicije, so krili krajani, točneje le tri gospodinjstva in donator Kogovšek. V denarni obliki so prispevali 6.000,00 EUR,  ostalo pa z lastno udeležbo pri delih in v materialu. Glavna dela je izvajal izbrani izvajalec podjetje Tigrad, d.o.o.

Na pričetku odcepa obnovljene ceste se je zbralo mnogo krajanov in vabljeni gostje; med njimi najvišja predstavnika občine Vrhnika, župan Stojan Jakin in podžupan  Janko Skodlar, župnik fare Šentjošt Andrej Sever, predsednik KS Podlipa- Smrečje Boštjan Jurjevčič in bivša predsednica  KS Podlipa- Smrečje Katarina Železnik Logar.

Po uvodnih  akordih, ki jih je na kitaro zaigrala vnukinja Vidmarjevih, Jerca Cigale, je predsednik KS Podlipa-Smrečje Boštjan Jurjevčič  pozdravil goste in krajane  ter jim izrekel čestitke k delovnemu uspehu. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri prenovi, še posebej županu Stojanu Jakinu in podžupanu Janku Skodlarju. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da so krajani kljub temu, da so na robu občine, prišli do želene prenove ceste, katera bo koristila razvoju kraja in celotnega območja. Zaželel jim je, da bi jim pot dobro služila in da bi vožnja po njej potekala brez nesreč. Nato je k besedi povabil župana občine Vrhnika, Stojana Jakina. Ta je v nagovoru navzočim dejal, da je bila ta krajevna cesta obnovljena tudi zaradi izredne aktivnosti  in prizadevnosti vodstva KS v preteklih mandatih.  Poudaril je, da je pomembno v takih projektih stopiti skupaj, sodelovati in se dogovarjati, saj le to privede do uresničitve začrtanih ciljev. S takimi pridobitvami se ustvarjajo boljši pogoji za bivanje v obrobnih krajih občine in prispevajo k temu, da ljudje ne odhajajo, pač pa ostajajo na domačih tleh.  Izrazil pa je tudi skrb zaradi prekomerne obremenitve občinske ceste iz  Vrhnike proti Žirem in obratno, ki je bila prvotno grajena za namen lokalnega prevoza, sedaj pa je zaradi tranzitnega prometa dnevno  težkih tovorov  podvržena  poškodbam in posledično stroškom vzdrževanja. Ob koncu je vsem uporabnikom obnovljene ceste zaželel varno in prijetno vožnjo.

Slavnostnemu govoru se je pridružila tudi bivša predsednica  KS Podlipa-Smrečje Katarina Železnik  Logar in pozdravila navzoče. Povedala je, da je obnovljena  cesta  tudi  del  romarske poti, po kateri so stoletja prihajali romarji k Marijini cerkvi v Smrečje. Tudi sedaj se bodo po njej lahko sprehodili turisti in pohodniki. Za finančno  pomoč  se je iskreno zahvalila Občini Vrhnika, KS Podlipa –Smrečje,  domačinom, ki so prispevali  visok delež in vsem tistim, ki so svojim delom  pripomogli, da so se dela zaključila. 
Blagoslov ceste s priprošnjo, da bi bila pot po njej varna je opravil župnik Šentjoške fare Andrej Sever.  Sledil je svečan trenutek prereza traku, ki so mu prisostvovali župan Stojan Jakin, predsednik KS Boštjan Jurjevčič in Katarina Železnik Logar. Cesta je bila tako simbolično odprta za promet.
Za zaključek  smo še enkrat poslušali prijetne zvoke kitare, nato je sledila  pogostitev vseh navzočih, ki so se ob sproščenem druženju še dolgo zadržali.  Za povabljene pa je družina Vidmarjevih pripravila  še  dodatno pogostitev na dvorišču  njihove domačije.  Ob tej priložnosti ji je bil v zahvalo za vso skrb in prizadevanja pri prenovi in otvoritvi ceste ter za prijetno bivanje v prenovljeni  hiši v Smrečju , izročen šopek pomladnega cvetja.

Za KS zapisala: Sonja Malovrh, 10.5.2015 
Foto: SM   

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!