× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Pajsarjeva jama v Podlipi

Ste vedeli, da je Pajsarjeva jama v Sloveniji edino znano nahajališče dveh vrst sladkovodnih postranic?

Objavljeno: 16.9.2013 21:34:32 | Tiskaj | Pošlji


V Sloveniji je znanih več kot 8200 kraških jam. Tudi sicer je Slovenija kraška dežela, saj je več kot 40 odstotkov njenega površja iz karbonskih kamnin. V številnih jamah Slovenije opazimo mikrobne prevleke, pokrite s kapljami vode, ki ob osvetlitvi odsevajo srebrno ali zlato svetlobo. Prav zato so si te prevleke prislužile ime »jamsko srebro«.

Ena izmed takih jam z izrazito prevleko jamskega srebra je tudi Pajsarjeva jama, ki se nahaja 20 km jugozahodno od Ljubljane, oziroma med Vrhniko in Podlipo. Jama je horizontalna in lahko dostopna. Dolga je 555 m in globoka 20 m. Skoznjo teče majhen potok, ki ob vhodu v jamo ustvari strugo in teče naprej po podlipski dolini. Jama je bila opisana 22.8.1928 in od tedaj jo jamarji in speleologi občasno obiskujejo.

O življenju v Pajsarjevi jami je malo podatkov, znano je, da je v njej veliko število različnih mikroorganizmov, številne ličinke, postranice… Večjo živalsko vrsto tvori nekaj skromnih kolonij troglofilnih netopirjev.

Posebnost te jame pa je, da je v njej edino znano nahajališče v Sloveniji dveh sladkovodnih postranic. Prva je iz družine HADZIIDAE /Hadzia fragilis stochi Karaman, 1989/ in druga iz družine INGOLFIELLIDAE  /Ingolfiella beatrice Ruffo & Vonk, 2001/.

Postranica iz rodu Hadziidae je velika približno 5mm. Očesa nima in njeno telo je brez barve. Telzon ima globoko razcepljen. Pereopodi so dolgi in baze ozke, uropodi so dobro razviti in dvovejnati.



Postranica iz družine Ingolfiellidae je manjša, velika komaj 2mm, mlečno bele barve in prav tako brez očesa. Postava telesa je črvasta. Uropodi so kratki in komaj opazni.

Kljub številnim poskusom, je bilo najdenih le nekaj osebkov te vrste.
http://www.proteus.si/files/file/RZK2009/postranice/rodovi.html#hadziidae



Ker imamo le v KS Podlipa – Smrečje, v občini Vrhnika edinstveno živalsko vrsto v Sloveniji, ki živi v temačni globini Pajsarjeve jame, nas to še dodatno obvezuje, da ta drobna bitja ohranjamo. Najbrž imajo tudi te v verigi naravnega ravnovesja svojo vlogo. Pustimo jim svoj prostor.




Slika: Jamsko srebro v Pajsarjevi jami in mikrobna združba od blizu




Slika: Čolnarja v Pajsarjevi jami okoli leta 1930
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_kovce_barbara.pdf

Pripravila: Sonja Malovrh za KS Podlipa-Smrečje

Smrečje, 10.9.2013

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!