× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Podlipa obeležila 750 letnico prve pisne omembe

V soboto in nedeljo so v Podlipi potekale prireditve ob 750 letnici prve pisne omembe Podlipe. V nabito polni dvorani gasilskega doma so si obiskovalci ogledali proslavo in razstavo kulturne dediščine na Podlipskem

Objavljeno: 30.9.2015 8:34:11 | Tiskaj | Pošlji
V soboto in nedeljo so v  Podlipi potekale prireditve ob 750 letnici prve pisne omembe Podlipe. V nabito polni dvorani  gasilskega doma so si obiskovalci ogledali  proslavo in razstavo kulturne dediščine na Podlipskem. Slovesnosti so se udeležili najvišji predstavnik občine Vrhnika župan Stojan Jakin, profesorica zgodovine, predsednica MDV in častna občanka občine Vrhnika Marija Oblak Čarni, predstavniki družbenih in nevladnih organizacij, predstavniki Rimsko katoliške cerkve, predstavniki sosednjih KS, sodelavci MDV,  ter krajani od blizu in daleč.

Slovesnost se je pričela z kulturnim programom, ki ga je pripravil in vodil predsednik KUD Podlipa- Smrečje. V programu so sodelovali Mešani cerkveni pevski zbor Podlipa, ki ga je vodil Primož Malavašič, otroški pevski zbor pod vodstvom Petre Cankar, na instrumentu se je preizkusil mladi glasbenik Jurij Cankar, dela domačih literatov pa so predstavili člani KUD Podlipa - Smrečje. Predsednik KS Podlipa- Smrečje Boštjan Jurjevčič  je nagovoril navzoče in poudaril, kako  veliko vlogo je nosila Podlipa skozi dolgoletno zgodovino in kako pomembno je ohranjati  podeželje čisto in zdravo.  Tudi župan Stojan Jakin se je v nagovoru navezal na pomen ohranjanja čiste narave, ki ni pomembno le za sedanji čas pač pa tudi za bodočnost naših rodov. Tudi tokrat je poudaril, da z naklonjenostjo že vrsto let spremlja in ceni delavnost ter prizadevanja tukajšnjih vaščanov. 

O izsledkih in poteku raziskovanja preteklosti Podlipske doline, kjer so sodelovali tudi zunanji sodelavci MDV in domačini, je spregovorila  predsednica MDV Marija Čarni Oblak. Povedala je, kako težke čase so v svoji zgodovini preživljali prebivalci Podlipe, a so se kljub takšnim razmeram uspeli ohraniti. Zbrani podatki, ki so jih pridobili v Arhivu Slovenije, s pričevanjem domačinov in ohranjenimi dokumenti po posameznih domačijah, bodo prikazani  13. oktobra na razstavi v Cankarjevem domu na Vrhniki  v okviru razstave, na katero je navzoče tudi povabila. 

Za zaključek je sledil nagovor zagovornice ohranjanja kulturne dediščine, pobudnice in avtorice razstave Sonje Malovrh iz Smrečja . Na razstavi je bilo prikazanih preko 120 eksponatov brez upoštevanja knjižnih del in tiskanin, ki izhajajo iz okoliša Podlipe in Smrečja. Tematika razstave je bila prikaz bivalnih prostorov, tako kmečke hiše in črne kuhinje ter orodij za opravljanje različnih del iz časov naših prednikov. Prikazano je bilo tudi več  časopisnih tiskov, ki so izhajali od prve do druge svetovne vojne, šolskih učbenikov  in molitvenikov  iz obdobja 19. stoletja, dela Podlipskih literatov,  ter raznih predmetov, ki so ponazarjali preteklo obdobje. 
Razstava je bila dobro sprejeta in deležna velikih priznanj. Za ogled je bila odprta še v nedeljo in prav tako dobro obiskana. Med drugimi si jo je ogledala tudi evropska poslanka Romana Tomc in izrazila čestitke in zahvalo ob ohranjanju kulturne dediščine.

Športno društvo Lipa Podlipa –Smrečje je organiziralo prireditve tudi v nedeljo. V okviru praznovanja je bil organiziran voden pohod po Krožni romarski poti v Smrečje, katerega se je udeležila tudi Evropska poslanka Romana Tomc. Skupno se je pohoda udeležilo  najmanj 65 pohodnikov, ki so se v lepem vremenu ob 10. uri odpravili po označeni poti in se ob 12. uri udeležili  maše v Marijini cerkvi v Smrečju, ki jo je daroval Vrhniški kaplan Gašper  Mauko. Med potjo so si ogledali kulturne in naravne znamenitosti in bili deležni gostoljubja domačinov.  V popoldanskem prihodu v Podlipo so se okrepčali s toplim obrokom, prejeli pa so tudi spominske majice . Ob 16. uri pa se je pričel Vrtnarjev tek, ki se ga je udeležilo 60 tekačev. Otroci so tekmovali  na 300 m dolgi progi, ki je potekala v jedru vasi, odrasli pa so se podali na  4,5 km dolgo pot proti Šuštarjevem grabnu in naprej po poljskih in gozdnih kolovozih. Po prihodu na ciljno mesto je sledila podelitev medalj in spominskih majic. Rezultati teka bodo objavljeni na spletni strani Podlipa-Smrečje. 

Pripravila: Sonja Malovrh, 14.9.2015

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!