× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Prosimo za pomoč pri zatiranju Ambrozije

V Podlipski dolini se predvsem ob cestišču širi rastlina Ambrozija. Ker gre za invazivno vrsto, krajane prosimo za pomoč pri zatiranju.

Objavljeno: 24.7.2018 12:06:04 | Tiskaj | Pošlji


V Podlipski dolini se predvsem ob cestišču zelo širi rastlina Ambrozija. Gre za invazivno vrsto rastline, ki se lahko hitro širi. Krajane pozivamo za pomoč pri zatiranju. V kolikor rastlino opazite, poskrbite za zaščito rok in dihal, ter rastlino odstranite. O prisotnosti rastline je bilo obveščeno tudi Komunalno podjetje Vrhnika.


V nadaljevanju nekaj splošnih informacij.

Ambrozija v kmetijstvu prinaša dodatne stroške in gospodarsko škodo. Ambrozijo zatiramo z akcijami puljenja v stadiju, ko so rastline visoke od 10 do 20 cm. Pri večjih rastlinah in večjih površinah je potrebno uporabljati mehanske ter kemične metode zatiranja. Pri odstranjevanju je potrebno uporabljati rokavice, v primeru cvetenja pa tudi zaščitne maske, sicer lahko pride do draženja kože in dihal. Rastlina je velika nadloga za bolnike z astmo. 

Ambrozija je znana predvsem po svojem pelodu, ki ga raznaša veter in je za človeka izjemno alergen, zato povzročajo težave ljudem v bližnji in daljni okolici rastišč.


Koristni članski na to temo:

http://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5b4f487b34123/pozor-ambrozija-spet-cveti

https://www.deloindom.si/odpadki/unicevanje-ambrozije

https://sl.wikipedia.org/wiki/Ambrozija_(rastlina)

KS Podlipa - Smrečje
Povezani dokumenti
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!