× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Prva motoristična dirka na slovenskem ozemlju od Podlipe do Smrečja

Časopis, Slovenski Narod, je leta 1924 objavil »… Mali motorji s tihim šelestom odbrze, šelest se stopnjuje v šum in brnenje ter že ga vidiš na vrhu prve serpentine…«

Objavljeno: 10.11.2014 12:12:47 | Tiskaj | Pošlji
Časopis, Slovenski Narod, je leta 1924 objavil »… Mali motorji s tihim šelestom odbrze, šelest se stopnjuje v šum in brnenje ter že ga vidiš na vrhu prve serpentine…«

Tako je bilo tudi na dirki motornih koles, ki je prvič potekala na slovenskem ozemlju po cesti med Podlipo in Smrečjem. Tekmovanje je konec avgusta leta 1920 priredila Športna zveza Ljubljana, torej še v času Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Da se je organizator odločil prirediti dirko prav na tej cesti je botrovalo prepričanje, da je bila makadamska cesta izredno trdno grajena, ovinki pa ostri in dovolj strmi. Z nje se je nudil prelep razgled na podlipsko dolino in okoliško hribovje. V očeh organizatorja je bila to prava gorska proga.

Kljub dvomu številnih privržencev, se je prijavilo 21 tekmovalcev, večji del iz Ljubljane, nekaj iz Cerknice, pa tudi iz Zagreba. Tekmovali so v petih skupinah, z ozirom na moč motorja. Pet jih je zaradi okvare na motorju odstopilo že pred samim začetkom, ostali pa so pripeljali do konca. Med tekmovalci in  gledalci je med dirko in tudi po njej vladalo veliko navdušenje, kljub temu pa tekem na tej cesti niso nikoli več priredili,  pač pa so jih kasneje prirejali na ljubeljskem prelazu.

Pred dobrimi 100 leti, 15.5.1911, so slovenske ceste takratne dežele Kranjske, prvič gostile tudi avtomobilsko dirko, imenovano Avstrijska alpska vožnja Alpenfahrt. Pri nas se je odvijala od Vršiča skozi  Kranjsko goro, start in cilj pa sta bila na Dunaju. Celotna trasa je bila dolga 1424 km. Najtežji del proge je potekal preko prelaza na Ljubelju, kjer je bil naklon kar 26 - odstoten. Nastopilo je 51 tekmovalcev, med njimi pa ni bilo Slovencev.

Kasneje se je avtomobilistični šport razvijal prek gorskih dirk na Vrhniki in Ljubelju. Vse pogostejši so bili nastopi slovenskih dirkačev na mednarodnih prireditvah in leta 1970 je Slovenija gostila prvo avtomobilsko dirko za evropsko prvenstvo.

Kako smo skozi stoletno obdobje Slovenci sodelovali v avtomobilskih športih, nazorno opisuje knjiga »100 let avtomobilskega športa v Sloveniji«, ki je promocija in poklon tej športni panogi.


Pripravila: Sonja Malovrh, 14.10.2014
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!