× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Slovesnost ob otvoritvi in blagoslovu obnovljenega dela ceste, kapelice in romarske poti v Smrečju

V torek 22.10.2013 je v Smrečju potekala slovesnost ob otvoritvi obnovljenega cestnega odseka, ki poteka od smreške cerkve proti Žirem do meje občine

Objavljeno: 30.10.2013 9:57:07 | Tiskaj | Pošlji


V torek 22.10.2013 je v Smrečju potekala slovesnost ob otvoritvi obnovljenega cestnega odseka, ki poteka od smreške cerkve proti Žirem  do meje občine. Po glasbeni točki dveh mladih smreških muzikantov Jurija in Patricije, je predsednica KS Podlipa-Smrečje Katarina Železnik Logar v uvodnem delu govora pozdravila goste in krajane, ki so se slovesnosti udeležili. V nadaljevanju je spregovorila o obnovi 335 m dolgega odseka. Ta je bil tehnično izredno zahteven, saj je bilo pri rekonstrukciji in širitvi ceste na 6,5m, potrebno zgraditi tudi oporni kamniti zid, prepuste in vpadne  jaške.

Investicija je stala 262 tisoč EUR, ki jo je financirala Občina Vrhnika. Ta cesta je najkrajša povezava med Vrhniko in Žirmi. Zaradi prekomerne obremenitve s težkimi transporti je bil v letošnjem letu na Občini Vrhnika sprejet odlok o prepovedi težkih tovornih vozil od Podčela do Smrečja, razen za lokalni promet.

Župan Stojan Jakin je izrazil veliko zadovoljstvo ob posodobitvi ceste, pri tem pa zaželel, da zaradi možnih hitrejših voženj ne bi prihajalo do prometnih nesreč. Povedal je tudi, da bo potrebno obnoviti cesto od Razorske doline do Podlipe, ob kateri bi izpeljali tudi kolesarsko stezo.

Sledil je svečan trenutek prereza traku, ki sta ga opravila župan Stojan Jakin in predsednica KS Katarina Železnik Logar, nato je župnik Andrej Sever podelil še blagoslov  in tako je bila cesta uradno odprta za promet.

Drugi del slovesnosti je bil blagoslov Rusove kapelice, ki ga je prav tako opravil šentjoški župnik Andrej Sever. Predsednica  KS pa je povedala kako so obnovitvena dela potekala. Kapela je bila  namreč zaradi dotrajanosti zidarsko obnovljena, restavrirane pa so bile tudi notranje poslikave. Delo je potekalo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Ker je ob tej kapeli nekoč potekala romarska pot do cerkve Matere božje, je bila v letošnjem letu na novo markirana in ob tej priložnosti blagoslovljena in simbolično odprta. 

Po končani slovesnosti je pred gostilno Kasarna sledilo družabno srečanje, kjer so se  navzoči lahko pogostili s sladkimi dobrotami smreških gospodinj.


Za KS:  Sonja Malovrh, 23.10.2013

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!