× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Spominski večer ob 100 letnici rojstva Julke Fortuna

V petek, 29. januarja, smo v Podlipi s spominskim večerom obeležili 100 – letnico rojstva mojstrice domače obrti, klekljarice in pesnice Julke Fortuna.

Objavljeno: 10.2.2016 21:39:46 | Tiskaj | Pošlji
V petek, 29. januarja, smo v Podlipi s spominskim večerom obeležili 100 – letnico rojstva mojstrice domače obrti, klekljarice in pesnice Julke Fortuna.

Rodila se je na Malenskem vrhu pri Poljanah nad Škofjo Loko. Leta 1935 se je poročila z Vinkom Fortuno in se preselila na njegov dom v Podlipo na Mivškovo domačijo. V težkih časih se jima je rodilo 7 otrok, 6 fantov in eno dekle. Ker je moža zadela možganska kap, je morala poleg gospodinjstva, skrbi za otroke in bolnega moža, poskrbeti še za vsa opravila na kmetiji, da je lahko preživela številno družino. Ko so otroci odrasli, so ji njeno skrb hvaležno vračali in ji pomagali pri delu na kmetiji. Postopno je prišel tudi čas za klekljanje, ki ga je poznala že iz otroštva. Leta 1958 je organizirala prvi tečaj in v dveh letih ji je za klekljanje uspelo navdušiti kar 52 klekljaric! Družile so se ob dolgih zimskih večerih in zraven prepevale. Kmalu so začele nastajati tudi pesmi, ki jih je leta 1964 objavila v pesniški zbirki »Od srca do srca«. Poleg poezije je pisala še razne članke in jih objavljala v Kmečkem glasu in Loških razgledih. Večkrat je bila tudi gostja v radijskih in televizijskih oddajah. S svojimi nastopi je kot ponosna Slovenka vsepovsod suvereno predstavljala čipkarsko umetnost, za  kar ji je etnolog Janez Bogataj izrazil priznanje k ohranjanju slovenske tradicije.

Julka Fortuna je promovirala čipkarstvo po domovini in v tujini. Organizirala je več tečajev in sodelovala na raznih razstavah. Vse skupaj je izobrazila preko 200 klekljaric. Leta 1984 ji je Zveza obrtnih združenj Slovenije podelila naziv Mojstrica domače obrti. 

Kot promotorka klekljarstva je bila daljše obdobje po več dni nastanjena v Lipici, kjer so lahko njene čipke občudovali domači in tuji turisti. V tem kraju je odkrila zapuščeno kapelico Lurške Matere Božje in s svojim vplivom dosegla, da so kapelo obnovili, da je spet primerna za romarska zbiranja ob Marijinih praznikih. 
Julka Fortuna je umrla decembra 1999.

Prireditev je potekala v dvorani Gasilskega doma, ki je bila polna do zadnjega kotička. Vodila jo je Sonja Malovrh, ki je bila tudi njena pobudnica ter organizatorka razstave klekljanih čipk. Predstavila nam je življenje in delo Julke Fortuna. Slišali smo njene uglasbene pesmi v izvedbi otroškega cerkvenega pevskega zborčka pod vodstvom Petre Cankar, nekaj slovenskih narodnih pa so zaigrali in zapeli tudi godci Jošt, Jurij in Katarina Cankar. Ves čas prireditve je bilo moč slišati nežen zvok klekljev, saj so pod odrom klekljale klekljarice iz Podlipe in Smrečja: Marija Oblak, Milena Pečirer, Anica Jereb, Irena Radošek, Maja Vehar in Barbara Kuzmič. Pesmi Julke Fortuna sta recitirali Rozi Saje in Marija Malovrh. Slednja je z nami delila tudi nekaj svojih spominov nanjo. O svojih spominih so spregovorili tudi klekljarica Marija Oblak, sosed Branko Jereb ter vnukinja Helena Fortuna Kač. Na veliko presenečenje vseh smo lahko Julko Fortuna celo slišali na starem radijskem posnetku in iz njenega glasu je bilo moč razbrati pravi slovenski ponos ter nezlomljivo voljo do življenja in ustvarjanja. Vrhunec večera je bila podelitev posthumnega priznanja Julki Fortuna, ki ga je iz rok predstavnika Krajevne skupnosti Podlipa – Smrečje Janeza Fortuna, prejel naslednik Mivškove domačije,  Marko Fortuna. S tem smo se poklonili njenemu delu, ki ima mnogo več, kot le lokalni pomen. 

Veseli nas, da tudi po zaslugi Julke Fortuna čipkarstvo v Podlipi ne bo zamrlo. Prav nasprotno – čipke v zadnjem času znova pridobivajo na veljavi. To je bilo moč opaziti tudi na razstavi, kjer so svoje izdelke predstavile domače klekljarice. Občudovali smo lahko »klasične« čipke Julke Fortuna in Marije Oblak iz Smrečja, pa tudi nekoliko bolj sodobno različico čipk iz barvnega sukanca, ki služijo kot modni dodatek. Slednje izdeluje predvsem mlajša generacija klekljaric. Na razstavi se je s svojimi unikatnimi izdelki iz keramike, v katero je vtisnjena idrijska čipka, predstavila tudi Majda Oblak.

Po koncu prireditve je sledilo še prijetno druženje ter klepet, za pogostitev pa so poskrbeli Mivškovi domači. Spletla pa so se tudi nova poznanstva, ki se bodo kot niti v čipkah prepletala še dolgo v prihodnost. 

Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!