× Aktualno Društva Podjetja Foto galerija Kontakti
☰Menu

Varstvo in ohranitev kulturne dediščine

V KS Podlipa - Smrečje smo že v lanskem in tudi v letošnjem letu preko Zavoda AREA-GEA (Zavod za razvoj in izobraževanje), pripravili različne delavnice na temo «Varstvo in ohranitev kulturne dediščine in aktualne sodobne kulturno umetniške produkcije«

Objavljeno: 17.4.2014 10:23:00 | Tiskaj | Pošlji
V KS Podlipa - Smrečje smo že v lanskem in tudi v letošnjem letu preko Zavoda AREA-GEA  (Zavod za razvoj in izobraževanje), pripravili različne delavnice na temo «Varstvo in ohranitev kulturne dediščine in aktualne sodobne kulturno umetniške produkcije«. AREA-GEA nudi programe za otroke in odrasle, ki omogočajo medgeneracijsko sodelovanje ter soustvarjanje dediščinskih skupnosti.

Dediščinsko skupnost sestavljajo ljudje, ki cenijo posamezne vidike kulturne dediščine in jih želijo z javnim delovanjem ohranjati in prenašati prihodnjim rodovom. Namen takšnih delavnic je predvsem, da se otroci, mladostniki in starejši udeleženci v pomoči mentorjev seznanijo z različnimi procesi dela.

Na področju Podlipe in Smrečja je kar nekaj starih stanovanjskih hiš in drugih poslopij, ki segajo še v prejšnja stoletja. Nekateri lastniki so se zavzeli in ohranili predmete, ki so jih uporabljali še njihovi predniki, dedje in pradedje, veliko pa jih je bilo tudi zavrženih ali celo prodanih neznanim zbiralcem starin. Ker pa te stare ohranjene predmete dostikrat močno najeda zob časa in ker je hitrorastoča civilizacija izrazita, bi se lahko zgodilo, da bi še ti v razmeroma kratkem času propadli in končali nekje na smetiščih ali kako drugače. To pa bi pomenilo, da bi kaj hitro pozabili, kako je življenje potekalo v teh krajih v preteklosti. 

Zato smo na pobudo zavoda AREA-GEA in ob podpori KS Podlipa¬-Smrečje, pristopili k delavnici ohranjanja kulturne dediščine. Dobivamo se enkrat tedensko v prostorih stare  šole v Podlipi, kamor prinašamo različne starine, kot so glinene posode, vrči, pinje, kolovrate, »gredeše«, skrinje, nabožne kipce, križe, slike, okvirje in še bi lahko naštevala. Lansko leto smo se prenove lotili pod vodstvom likovnega pedagoga Nala Mahneta in Ursule Osojnik, ki je skrbela za izvedbo praktičnega dela obnove. Letos pa delo nadaljujemo le pod vodstvom gospe Ursule, ki deluje v okrilju KUD Korenina iz Pirana. Ona skrbi, da vse prinesene predmete  skrbno očistimo, zaščitimo z ustreznimi premazi, manjkajoče dele nadomestimo s plombami, jih povežemo v celoto ter dodamo dokončne površinske sloje. Skratka nadenemo jim lepšo podobo in tako poskrbimo, da se bodo ohranili v spomin poznejšim rodovom.

Poleg obnavljanja predmetov so v okviru omenjenega zavoda v času zimskih šolskih počitnic potekale tudi druge delavnice. Otroci so z oblikovanjem kaširanega papirja izdelovali ribe, različne po velikosti in podobi in jih na koncu še pobarvali. Dobili so raznoliko pisano jato rib, ki je bila spomladi v času zbora krajanov postavljena na ogled. V predbožičnem času pa so izdelovali voščilnice. 

Odrasli smo se lotili pletenja košar iz vrbovih šib. Za nekatere je bila priprava in pletenje kar zahtevno delo. Poleg ročnih spretnosti je bilo treba nabrati leskove veje, vrbje, oblikovati lipovo desko in še veliko drugih podrobnosti… Marsikdo je sedaj mnenja, da z ozirom na vloženi trud in čas dela, cena kupljenih košar le ni tako visoka. Nekoliko manj zahtevna pa je bila izdelava odlitkov iz mavca s pomočjo modela iz silikonskega kavčuka.

V mesecu oktobru smo zabeležili tudi dneve Evropske kulturne dediščine z dogodkom, ki smo ga poimenovali Naša dediščinska skupnost. Na ogled smo postavili fotografije in izdelke iz preteklih delavnic. Okvirno smo oblikovali tudi program del za leto 2014. 

Prav tako pa smo v  mesecu oktobru v okviru Turističnega društva Blagajana Vrhnika in Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika sodelovali na festivalu barjanskih občin v Ljubljani, kjer smo se predstavili z obnavljanjem starih predmetov. Obiskovalci so se pri stojnici z zanimanjem ustavljali in spremljali potek dela.
Naša želja je, da bi v domačem kraju uspeli pridobili prostor, kjer bi lahko obnovljene predmete stalno razstavljali in jih ustrezno evidentirali po lastništvu in namenu. Zbirka bi bila na voljo za ogled domačinom in organiziranim skupinam ter bila del turistične ponudbe našega kraja.

Ob izteku delavnic se vsi udeleženci iskreno zahvaljujemo mentorjema Ursuli Osojnik in Nalu Mahnetu, ki sta delavnice vodila in skrbno bedela nad našim delom. Iskrena hvala tudi Krajevni skupnosti Podlipa-Smrečje, ki nam je to izobraževanje finančno in prostorsko omogočila. 

Zapisala: Sonja Malovrh, 15.3.2014
Slike: Prizori ob poteku delavnic
Povezani dokumenti
Galerija slik
Domov
Pokrajina v sliki
Društva
Podjetja
1 Klik d.o.o. © 2012 Vse pravice pridržane!